Laos’taki Gizemli Mezarlardan Neler Çıktı Gizli Bilgiler..!

Plain of Jars üzerine yapılan son araştırma, bazı taş kapların yaşları ile bazı mezarların yaşlarını birleştiriyor. Mezarların çoğunun taş kaplardan çok daha genç olduğu ortaya çıktı. C: Plain of Jars

Arkeolojik Projesi

Yeni testler, gömmek için sadece kemikler kalana kadar ölüleri elementlere maruz bırakmak için kullanılan büyük taş kapların 3.000 yıldan daha eski olabileceğini gösteriyor.

Ancak araştırma aynı zamanda antik kapların yanında toprağa gömülü insan kalıntılarının çoğunun 700-1200 yıl önce oraya gömüldüğünü gösteriyor.

Melbourne Üniversitesi’nde arkeolog Louise Shewan, ‘’Bunlardan yola çıkarak tahmin ettiğimiz şey, bu yerleşmelerin kalıcı olarak ritüel anlayışı açısından önemi. Bu yerleşmeler çok uzun zamandır önemini koruyor.’’ diyor.

Shewan ve meslektaşı Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde arkeolog Dougald O’Reilly, Vientiane’deki Laos Miras Departmanı’nda arkeolog Thonglith Luangkoth ile birlikte 2016’dan beri antik taş kapların bulunduğu alanı inceliyorlar.

Taş kapların, kemiklerin toplanıp gömülebilmesi için ölülerin bedenlerini bir süreliğine dış etkenlere maruz bırakmak için kullanılan kaplar olduğu düşünülüyor C: Plain of Jars Arkeolojik Projesi
Geçen yıl, yerleşmeye yaptıkları dördüncü keşif gezisiydi ve Covid-19 salgınının ardından seyahat kısıtlamalarından dolayı sona erdi. Bu keşif gezisindeki araştırmaların bir kısmı PLOS One dergisinde yayınlandı.

Gizemli mezarlar

Arkeoloji ekibi şimdiye kadar, Laos’un kuzeyindeki sayısız megalitik kap bölgelerinden üçünü dikkatlice inceledi. Yeni çalışma için, Phonsavan’ın hemen batısında yer alan ve UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenen 11 yerden biri olan, Site 1 olarak adlandırılan tüm yerleşmelerin en iyi bilinenlerine odaklandılar. 60 dönümden fazla alana dağılmış yaklaşık 400 taş kabı araştırdılar.

Taş kapların tam olarak tarihlendirilmesi zor. Ünlü bir arkeolog olan Madeleine Colani, 1935’te bazılarında insan kalıntıları bulduğunu ancak modern arkeologların hiçbir taş kapta tarihlendirilebilir insan kemiği ya da diş bulamadıklarını bildirdi.

Hakkımızda Haber Yolda

Haber İçin Hep Yollarda

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

“Strep A’nın neden olduğu kızıl vakaları arttı” uyarısı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Özlem Özgür Gündeşlioğlu, Strep A enfeksiyonlarının artması ile birlikte son dönemde çocuklarda vücutta yaygın kızarık ve döküntüler yapan 'kızıl' vakalarının da arttığını söyledi. Doç. Dr. Gündeşlioğlu, bu vakaların Strep A'nın etkeni olduğunu belirterek, hastalık belirtisi gösteren çocukların mutlaka doktor kontrolüne götürülmesi gerektiğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir