Bu Figürleri Görenler Bir Kez Daha Bakıyor..!

Kadın formları, insanlar sanat yaptığı sürece sanatçıların en sevdiği konulardan oldu. MÖ 2. yüzyılda Yunanistan’da yapılmış olan ikonik Venüs de Milo heykelinden, John Singer Sargent’ın 1884 yılında yaptığı zarif “Madam X” e kadar. Paleolitik dönemin isimsiz sanatçıları da farklı değildi. Küçük kadın heykelleri bu dönemin en popüler sanat eserleri arasındaydı.

Avrupa ve Asya’da bulunan Paleolitik dönemde yaratılan bu kadın heykelcikleri, Madam X’in kusursuz cildiyle ya da Venüs’ün güzel şekillendirilmiş yüzüyle kıyaslandığında kaba görünebilir. Kabaca işlenmiş, Paleolitik figürlerin kadınsı özellikleri – göğüsler, karınlar ve kalçalar — büyük ve abartılı. Çizgileri akıcı ve pürüzsüz değil, yuvarlatılmış ve şişmiş. Pırıl pırıl gözler ve gülümseyen dudaklar yerine, yüzleri genellikle ayırt edici özelliklerden yoksun.

Toplu olarak Venüs heykelcikleri olarak adlandırılan bu heykeller, kadın formunu sanatta betimleyen uzun bir geleneğin başlangıcı. Bu heykelcikler, modern izleyicileri yaklaşık 35.000 ila 14.000 yıl önceki yaratıcılarının dünyalarına bağlamaya yardımcı oluyorlar.

Hakkımızda Haber Yolda

Haber İçin Hep Yollarda

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

“Strep A’nın neden olduğu kızıl vakaları arttı” uyarısı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Özlem Özgür Gündeşlioğlu, Strep A enfeksiyonlarının artması ile birlikte son dönemde çocuklarda vücutta yaygın kızarık ve döküntüler yapan 'kızıl' vakalarının da arttığını söyledi. Doç. Dr. Gündeşlioğlu, bu vakaların Strep A'nın etkeni olduğunu belirterek, hastalık belirtisi gösteren çocukların mutlaka doktor kontrolüne götürülmesi gerektiğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir