Bir büyüteçle bakan ve bitlerden kurtulmak için mücadele eden herkes, dişi bitlerin her bir yumurtasını bir insan saçına ne kadar etkili bir şekilde yapıştırdığını bilir. Bu haşereler bir kez tutunduklarında, onları yerinden oynatmak çok zordur. Daha önce bilim insanları, 10.000 yıl sonra hala eski saçlara inatla yapışmış olarak kalan bit yumurtaları bulmuşlardı.
Şimdi ise araştırmacılar, bitlerin yumurtaları saça yapıştırmak için kullandıkları yapıştırıcı hakkında daha da dikkat çekici bir şey keşfettiler. Omurgasız biyoloğu Alejandra Perotti ve ekibi, bit yapışkanının kapladığı her şeyi (bitlerin konakçılarından alınan yüksek kaliteli antik insan DNA’sı dahil) yakalama ve koruma konusunda olağanüstü olduğunu keşfetti.
Molecular Biology and Evolution’da yayımlanan çalışma, yaşamı taklit eden bir sanat vakasıydı. Jurassic Park’taki, dinozor DNA’sının, dinozor kanını emen sivrisinekler tarafından korunduğu ve ardından kehribara saplandığı sahneye benziyordu.
Bu vakada dişi bitler, Arjantin’in And Dağları’nda 1.500 ila 2.000 yıllık mumyalar olan eski insanların saçlarına yumurta yapıştırmak için üreme organlarındaki bezlerden yapışkan salgılamıştı. Bunu yaparken bitler, insan kafa derisindeki deri hücrelerini yapışkanlara hapsetti. Perotti ve meslektaşları, deri hücrelerindeki genomları dizilediler ve bu eski sakinlerin aslen güney Venezuela ve Kolombiya’daki yağmur ormanlarından geldiğini keşfettiler.